Echtpaar Groen-Hiemstra 60 jaar getrouwd

Vandaag 9 mei vieren Jaap Groen (bijna 83 jaar) en Janke Hiemstra (80 jaar) hun 60 jarig huwelijksfeest. Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft hen met dit heuglijke feit gefeliciteerd, hij deed dat in hun appartement in Roordastate, te Franeker.

Meneer Jaap Groen is geboren en opgegroeid in Ried. Mevrouw Janke Hiemstra is afkomstig uit Schingen. Ze leerden elkaar meer dan zestig jaar geleden kennen in het dorpshuis van Dronrijp tijdens een dansavond. Op 9 mei 1957 gaven ze elkaar in Menaldum het jawoord.

Het echtpaar woonde na  hun trouwen in Schingen, daarna een aantal jaren in Oudendijk, maar kwam uiteindelijk in Franeker in het huisje “Ut e Bocht” terecht. Daar kregen zij 4 kinderen, 1 zoon en 3 dochters, waarvan 1 dochter helaas 1 dag na de geboorte is overleden.  Ze kregen 6 kleinkinderen en hebben op dit moment 1 achterkleinkind.

Meneer Groen werkte in Oudendijk op de melkfabriek, in Franeker heeft hij diverse beroepen gehad. Later heeft hij zich jarenlang op de tuin uitgeleefd. Eerst moestuin, later een prachtige siertuin. Mevrouw Groen hield zich voornamelijk bezig met de zorg voor het gezin, huishouden en mocht graag sokken breien. Samen maakten ze een aantal mooie busreizen, onder andere naar Oostenrijk, waar ze fijne herinneringen aan hebben. Ook gingen ze samen graag fietsen, door het Friese land, maar ook verder weg over de Veluwe. Er werden tochten van wel 75 kilometer op een dag gefietst (niet elektrisch!).

Onder andere vanwege de grote tuin en gezondheidsredenen verhuisden meneer en mevrouw Groen 3 jaar geleden naar een prachtig appartement in Roordastate. Meneer Groen is nog behoorlijk vitaal en fietst en loopt nog iedere dag. Mevrouw Groen is na een beroerte wat beperkter en helaas gaat fietsen niet meer. Zij vindt het wel erg fijn om zelf naar de winkels in de buurt te lopen en zelfstandig boodschappen te halen. Het huishouden doet het echtpaar samen, nog steeds zonder hulp. Ze hopen nog jaren samen te genieten.

Foto’s Joachim de Ruijter