Foto's Stifting WFD de twee toernooiwinnaars Jelle Wiersma (l.) en Foeke Tiemensma

Franeker Foeke Tiemensma wint Fryslân Open

Foeke Tiemensma bleek zaterdag 24 februari werkelijk de sterkste bij de Fryslân Open in het Fries dammen. Nadat hij het voorbereidende toernooi al op zijn naam geschreven had, was hij in de drie partijen van de finale ook nog eens oppermachtig. En dat terwijl hij het Fries dammen al een aantal jaren op een zacht pitje had gezet.

De Franeker begon zijn zegetocht in de grootmeestergroep vrijdagavond op de bekendste plek van zijn eigen woonplaats, onder de planetenhemel van het planetarium. Daar versloeg hij dankzij een overmacht in het eindspel de taaie veteraan Taeke Kooistra. Zaterdag moest hij eerst aantreden tegen Marten Walinga. Tiemensma kwam een schijf voor, vooral omdat Walinga zichzelf in een lastige positie gemanoeuvreerd had. Na een geslaagde omsingeling van diens centrumschijven gaf de medeorganisator op. In de derde en laatste partij moest Tiemensma aantreden tegen veelvuldig Fries kampioen Jelle Wiersma. Die had eerder Walinga verslagen, maar tegen Kooistra kwam hij niet verder dan een remise. Wiersma moest in de derde partij dus wel winnen. Daar leek het ook wel op, maar in het late eindspel trok Tiemensma het initiatief alsnog naar zich toe, en won hij zelfs nog de partij. En daarmee werd hij met zelfs anderhalf punt voorsprong op Wiersma de meer dan terechte winnaar van het toernooi.

In het meestergroep was de verrassing misschien zelfs nog wel groter. Hier waren twee spelers toe doorgedrongen die maar vrij recent met het Fries dammen kennis gemaakt hebben: de Groninger Fedde Kramer en de Pool Łukasz Kosobudzki. Niettemin konden de twee ervaren Friezen Henk Haanstra en Hein de Vries niet tegen hen op. Weliswaar won De Vries vrijdagavond nog wel van Kramer, maar Kosobudzki versloeg al Henk Haanstra, en die was vorig jaar nog de winnaar van het toernooi. De Pool moest in de tweede ronde op zijn beurt weer het onderspit delven tegen Kramer. Op dat moment moesten zij De Vries nog boven zich dulden. Kramer bleek daarna echter te sterk voor Haanstra, en ook Kosobudzki won fraai van koploper De Vries. Hij won al vroeg een schijf, en kon daarna zijn voorpost niet alleen behouden maar deze ook inzetten voor een winnende combinatie. Na een zinderende barrage partij tussen Kosobudzki en Kramer mocht de Pool zich winnaar in de meestergroep noemen.

Einduitslag Grutmasters:

1 Foeke Tiemensma
2 Jelle Wiersma
3 Taeke Kooistra
4 Marten Walinga

Einduitslag Masters:

1 Łukasz Kosobudzki
2 Fedde Kramer
3 Hein de Vries
4 Henk Haanstra

Naast deze finales met twintig schijven was er zaterdag in Franeker ook nog een toernooi met slechts vijf schijven in de beginstand. Dit kwalificatietoernooi FRYSK! in de Koornbeurs te Franeker was dit jaar ongemeen spannend. Wat opviel, was dat na drie ronden reeds geen enkele speler meer zonder puntverlies was. Dit kwalificatietoernooi FRYSK! kreeg extra cachet door de aanwezigheid van een groep Italianen die in het noordwestelijke Aosta het Fries dammen omarmd hebben. Van hen drong Yassin Ghodbhani tot de zondag te spelen finale door, naast enkele spelers die zich in de reguliere wedstrijden van het Fryslân Open al bewezen hadden. Opmerkelijk was, dat ook de 15-jarige Teije Stor uit Bolsward een plaatsje in de finale wist te bemachtigen, onder andere door in een beslissingspartij te winnen tegen de ervaren veteraan Cor Kooistra. Ook opmerkelijk was, dat dit toernooi maar liefst 5 niet-Friese deelnemers aan het  WK FRYSK! opleverde.

Einduitslag Kwalificatietoernooi FRYSK!

1-2 Willem Schaap en Aleksej Domchev (Litouwen) 6 p.

3-5 Tsjerk Wijbenga, Renaud Braye (België), Porter Richardson (Monster) 5,5 p.

6-8 Cor Kooistra, Yassin Ghodbhani (Italië), Teije Stor 5 p.

9-10 Petra Dusková (Tsjechië), Lorenzo Lodato (Italië) 4,5 p.

11-14 Davide Gemma (Italië), Arjen Bruinsma, Ties Slagter (Den Bosch), Patrick Casaril (België) 4 p.

15-17 Siward Walinga, Dicky van der Meer, Ian Censi (Italië) 3,5 p.

18 Menno Kamminga (Monster) 3 p.

19-20 Leo van Dorp (Wageningen), Freark Smink 2,5 p.

21 Margot Aiello (Italië)

Foto’s Stifting WFD de twee toernooiwinnaars Jelle Wiersma (l.) en Foeke Tiemensma

de barrage tussen Jelle Wiersma (l.) en Taeke Kooistra (25 febr.) onder toeziend oog van commissaris Arno Brok
Foeke Tiemensma in zijn partij tegen Jelle Wiersma (24 febr.)
error: Bericht Beveiligd!