Fries dammen breekt door als werelddenksport

Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 maart 2015 vindt in Franeker voor het eerst het Fries Dam Evenement Fryslân Open plaats. Op tallship Elizabeth, die voor deze gelegenheid speciaal aan de Zuiderkade ligt, worden de voorrondes gespeeld. De finales vinden plaats op vrijdagavond en zaterdag in het oude Raadhuis van Franeker.

Onder meer de huidige wereldkampioen internationaal dammen en checkers en
oud-wereldkampioenen komen voor het Fryslân Open 2015 naar Franeker: Alexander Georgiev (huidig wereldkampioen), Guntis Valneris (oud-wereldkampioen), Alexander Shvartsman (oud-wereldkampioen en huidige aanvoerder wereldranglijst), Michele Borghetti (wereldkampioen checkers – dammen op een schaakbord).

Het is voor het eerst dat dit viertal, samen met andere meesters en grootmeesters, de Friese variant van het damspel beoefent in de vorm van een groot internationaal toernooi. Ook is het voor het eerst, dat internationale grootmeesters zich gaan meten met de top uit de Friese damwereld.
Het Friese damspel wordt gekenmerkt door een grotere complexiteit en een kleinere remisemarge dan het internationale spel. Fouten zijn eerder fataal, een klein voordeel leidt sneller tot winst. Volgens regerend kampioen Georgiev en andere internationale topspelers heeft het Friese dammen daarom de potentie uit te groeien tot een nieuwe internationale standaard van de damsport.

Het publiek kan van dinsdag tot en met vrijdag het toernooi volgen op tallship Antigua, welke naast tallship Elizabeth aan de Zuiderkade ligt. Op vrijdagavond en zaterdag is een ieder welkom in het oude Raadhuis van Franeker. De wedstrijden zijn tevens live te volgen via www.frisiandraughts.com

Fryslân Open 2015 is de opmaat naar het eerste officiële wereldkampioenschap Fries Dammen, welke organisator Stichting WFD hoopt te houden in 2018, in het kader van Culturele Hoofdstad 2018.

Tijdens dit damevenement worden er verschillende lezingen gehouden. Tevens
wordt in de Botniastins te Franeker een expositie gehouden van materiaal uit de dam-collectie van Wim van Mourik. Voor het eerst wordt hier het net ontdekte oudste dambord(1719) uit Fryslân getoond. Openstellingstijden van de Botniastins zijn: 25 tot en met 28 maart van 14.00 – 16.00.

Zowel Fryslân Open 2015 als de expositie in de Botniastins zijn vrij toegankelijk voor publiek. Kijk voor het volledige programma op:
www.frisiandraughts.com
Gedeputeerde Tineke Schokker neemt eerste exemplaar Friese dam-app in ontvangst tijdens Fryslân Open 2015

Op zaterdag 28 maart 2015 zal Gedeputeerde Schokker van sportzaken officieel het eerste exemplaar van de dam-app ‘Fries Dammen’ downloaden en in gebruik nemen in het oude Raadhuis van Franeker.

De app, gesubsidieerd door Provinsje Fryslân, is de afgelopen jaren ontwikkeld in opdracht van de Dambond Fries Spel en past naadloos in het streven van de provincie om ieder kind tenminste eennmaal een partij Fries dammen te laten spelen. De app is ook van grote waarde om nieuwe beoefenaars van het Friese damspel in korte tijd met de complexiteit en de scherpte van deze denksport vertrouwd te maken.

Over Stichting Wereldkampioenschap Fries Dammen:
Stichting WFD is de uitvoeringsorganisatie van het wereldkampioenschap Fries Dammen in 2018 met als doel deze denksport, die internationaal wordt gezien als het meest ingewikkelde damspel, uit te laten groeien tot een internationale standaard door het organiseren van een breed aanbod evenementen en het bieden van ondersteuning.

foto: Guus van der Sande.

Foto 1: Huidig wereldkampioen Alexander Georgiev. Foto:  Opening Grutmasters 2014 met burgemeester Veenstra, Jelle Wiersma, Taeke Kooistra en Alexander Georgiev.

wereldkampioen Georgiev

opening grutmasters 2014 Veenstra, Wiersma, Kooistra en Georgiev