planetarium unesco werelderfgoed

Friese musea trekken in 2023 meer dan 1 miljoen bezoekers 

Museumfederatie Fryslân en Friese musea kijken terug op een geslaagd jaar. In totaal hebben ruim 1.050.000 mensen in 2023 een bezoek gebracht aan een museum in Fryslân. Hiermee komt het bezoekersaantal weer boven de miljoen uit. Dit is voor het eerst sinds de coronaperiode.

Meerdere musea in Fryslân hebben een recordjaar gehad. Zoals het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, het Hannemahuis in Harlingen, het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, Museum Dokkum, Museum Dr8888, Museum Joure, ’t Kiekhuus in Wolvega en het Woudagemaal in Lemmer. Zij beleefden allemaal hun drukstbezochte jaar tot nu toe. Dit geldt ook voor het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Zij kregen in september de UNESCO – Werelderfgoedstatus, een hoogtepunt van 2023. Bezoekers snelden in Franeker niet alleen naar het Planetarium toe, maar ook Museum Martena en het Keatsmuseum geven aan in het najaar drukker bezocht te zijn dan voorgaande jaren.

Mirjam Pragt van Museumfederatie Fryslân vindt het heel mooi voor alle musea dat ze weer meer bezoekers trekken. “Zeker voor een aantal die afgelopen jaar een jubileum vierden. We merken dat vooral lokale en regionale activiteiten goed werken voor de musea. Zoals jubileumacties, een markt of braderie, Open Museum Maand, Help Pake & Beppe de Vakantie Door, Coole Kidsnacht en natuurlijk ook Museumnacht FRL in september.” Maar er zijn ook nog wel zorgen voor de musea geeft Mirjam Pragt aan. “Op financieel gebied zeker. Bijvoorbeeld als het gaat om het rondkrijgen van de begroting, maar ook de inflatie en de hogere gasprijs. Door dit laatste gingen enkele musea zelfs later open in 2023.” Al met al blijft ze positief vooruitkijken naar 2024. “Op naar nog meer bezoekers die de prachtige musea in Fryslân bezoeken en ervaren.”

error: Bericht Beveiligd!