Josien Wijkhuijs in actie in het Deense Lyngby

Huisman imponeert in Lyngby

Met zwemwedstrijden in het Deense Lyngby heeft een 19 koppige Orca delegatie de start van het lange baan seizoen afgetrapt.

Het toernooi bevatte alle 200 en 400m-ers met rechtstreekse finales. De 100m-ers gingen volgens het serie-finale principe en bij de 50m-ers was er sprake van een afvalrace bij de open categorie. Eerst werd er een 1/8 finale gezwommen waarvoor de 12 tijdsnelsten uit de series zich kwalificeerden. Vervolgens kamen de snelste 6 in de kwartfinale; de snelste vier van de kwartfinale streden tegen elkaar op een plaats in de finale die door twee zwemmers in een rechtstreeks duel uitgevochten moest worden.

De meest in het oog springende prestatie kwam op naam van Silke Huisman uit Arum. De zwemster van Orca’s Regionale Talentteam wist op de 50m vrije slag een tijd van 26,52 te realiseren waarmee ze zich als 14 jarige knap in het senioren geweld kon handhaven. Uiteindelijk finishte Huisman als derde, vlak voor teamgenote Josien Wijkhuijs uit Franeker die vierde werd.

In haar eigen leeftijdsgroep (tm 16 jaar) was Huisman de snelste op de 100m schoolslag in 1.15,83. Tevens eindigde ze als tweede op de 200m wisselslag (2.27,58) en als vierde op de 200m schoolslag (2.48,17)

Wijkhuijs wist in de halve finale van de 50m vlinderslag een tijd van 27,80 te realiseren, waarmee ze nipt de finale miste. Daarnaast schitterde Wijkhuijs ook in de halve finale van de 50m rugslag, waar de tijd van 31,43 best knap genoemd mag worden omdat deze finale slechts 4 minuten na de vlinderslag gezwommen werd. Op de 100 en 200m vlinderslag kwam Wijkhuijs met resp 1.03,84 en 2.34,70 tot een derde plaats.

Domingo Kuipers uit Workum wist de meeste keren op het podium te belanden voor de prijsuitreiking. Op de 200m schoolslag (3.01,27), 200m rugslag (2.31,82) en 100m wisselslag (1.12,86) behaalde Kuipers goud in het 25m bad waar de series voor de 12- en 13-jarigen werden gehouden. De finales op de 100m rugslag (goud in 1.11,61 ), 100m schoolslag (goud in 1.24,64), 50m rugslag (goud in 33,15), 50m vlinderslag (goud in 32,06) en 50m vrije slag (zilver in 29,40) werden allemaal op 50m bad gezwommen.

Marissa Lindemulder uit Dokkum en Lize-Janna de Vries uit Hijum leken met een zevende plaats in de series (resp 1.01,59 en 1.02,32) net naast een finaleplaats te grijpen. Door een afmelding mocht Lindemulder toch starten. In de finale kwam ze tot 1.01,45 Een verbetering van haar persoonlijke record.