LET OP! Card trapping is in Nederland in opkomst

De politie waarschuwt sinds kort voor een nieuwe vorm van skimmen. ‘Card trapping’ Card trapping is precies wat de naam doet vermoeden. Criminelen zorgen ervoor dat de kaart van een klant in de pinautomaat blijft zitten.

Klemmetje

Dit is mogelijk door een klemmetje in de pinautomaat te plaatsen. Dat gebeurt via een soort opzetstuk dat op de gebruikelijke kaartlezer geplaatst wordt. Zo blijft de pinpas in de automaat zitten als de transactie is afgerond. de klant denkt nu de pinpas is ingeslikt en lopen dan weg om later hun bank te bellen.

De criminelen kunnen vervolgens de pinpas wel verwijderen met bijvoorbeeld een pincet. De pincode hebben ze dan afgekeken tijdens het pinnen of er is een laag over de toetsen heen geplaatst die automatisch ‘meeleest’.

Cash trapping

Er bestaat ook een variant van card trapping waarbij juist het geld wordt tegengehouden. Dit wordt cash trapping genoemd en zorgt er dus voor dat het opgenomen geld niet uit de pinautomaat komt. De pinner gaat er dan vanuit dat er een defect is en vertrekt weer.

In dit laatste geval is de pinpas echter niet buitgemaakt en zal de schade dus nog wel meevallen. Bij card trapping kan de schade veel hoger zijn omdat de criminelen zowel de pas als de pincode hebben. Dit is afhankelijk van hoe snel U erachter komt dat ook de bank de pas niet heeft.  Het bedrag is natuurlijk ook afhankelijk van een eventueel afgesproken maximum dat U per dag kunt opnemen.

De politie adviseert mensen die hun pinpas verliezen in een automaat om niet weg te lopen, maar direct de bank en de politie te bellen.

error: Bericht Beveiligd!