Motorsportspektakel voor het eerst in Franeker

Op zondag 26 april 2015 is het Bedrijventerrein Kie in Franeker het toneel van klassieke race- en sportmotoren. Stichting Rijdendmotorsportmuseum (RMM) komt voor het eerst naar Franeker met de Historische Demo Races. Bijna honderd leden, veelal oud coureurs, nemen hier aan deel.

Vele merken van weleer, zoals Kreidler, Eysink, BMW, Sparta, DWK, Norton, Rudge, velocette, BSA, Triumph, Matchless en vele anderen komen aan de start. Van 10.00 tot 17.00 uur is publiek van harte welkom!

In Franeker zullen negen verschillende klassen vertegenwoordigd zijn zoals de 50cc, 125cc, 125cc oud, 250cc, 350cc, 500cc, Rigid Webb, Zijspan klasse, Racing sportklasse en de Kreidler Cuppers. Ook de 50cc oud klasse, klassieke bromfietsen, zullen aan
de start verschijnen. Op 26 april aanstaande zullen de rijders omstreeks 10 uur aankomen in Franeker. Aansluitend vind om 11.00 uur de training met alle klassen plaats.

Het rennerskwartier is vrij toegankelijk voor het publiek om de machines te bekijken en eventuele vragen worden door de renners graag beantwoord.
Om 13.00 uur zal burgemeester Fred Veenstra het statschot geven voor het rijdend defilé op het gesloten parcours. Twee zogenaamde zwaaironden zullen worden verreden met alle deelnemende klassen. Aansluitend zullen de verschillende klassen in twee matches het parcours berijden.

Wat de rijders met hun motoren doen, is het laten zien hoe het in vroegere jaren toeging. Tegenwoordig gaat niet meer om de snelheid, maar om de regelmaat. Dit houdt in dat bijvoorbeeld de langzaamste rijder, de eerste plaats kan hebben. Per ronde worden de deelnemers geklokt.

Beroemde motormerken zullen op de baan te zien zijn, zoals de 50cc Kreidler Grandprix racemotor. Jan de Vries werd met met identieke machine één van de succesvolste Nederlandse motorcoureur aller tijden, met veertien GP-overwinningen en twee wereldtitels in de 50 cc, in 1971 en 1973. Eertijds werden hiermee snelheiden gehaald van 210 km per uur. Ook de MV Agusta, Sparta racers, Benelli sportklasse, Honda wedstrijdklasse en The Vincent zullen hun ronden volbrengen.

Ook oude motoren uit het voormalig Oostblok zullen in Franeker te zien zijn. Per klasse zijn drie bekers te verdienen. De prijsuitreiking zal plaats vinden om 17.00 uur. De gehele dag is
publiek welkom om de klassieke motoren te aanschouwen en de rijders aan te moedigen.

De entree is gratis. Kijk voor meer informatie op www.rijdendmotorsportmuseum.nl

foto’s gemaakt door Frans Jansma

DSC_0066 DSC_0112-A DSC_0215

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!