Natalie op bezoek bij Delta Netwerken Franeker glasvezel campagne

Met Delta netwerken sprak ik over de voordelen, nadelen, toekomstplannen met betrekking tot de rest van de Waadhoeke en over de vragen die ik heb meegenomen van onze lezers. 

Waarom glasvezel?

Eén van de belangrijkste voordelen van glasvezel is de hoge snelheid. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezel internet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter. Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager. Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s verstuurt. Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand van je wijkcentrale tot je huis niet uit. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld dsl. Als je meerdere woningen/aansluitingen voor jou hebt zal de snelheid van je internet afnemen. Glasvezel is gemaakt voor datatransport met lichtsnelheid en dus krijgen gebruikers met glasvezel toegang tot supersnel internet, telefonie en televisie wat minder storingsgevoelig is dan met het huidige kabel systeem wat er ligt.

 

Voordelen voor woningeigenaren

Omdat de vraag naar glasvezel steeds meer toeneemt is het voor woningeigenaren zeker interessant. Bij makelaren wordt er geregeld gevraagd of er een glasvezelkabel aanwezig is, zeker bij de jongere generatie is de vraag daarin groter. Ook als jezelf niet de voordelen ziet van glasvezel, zal bij een eventuele verkoop in de toekomst dit wel voordelen bieden. Mocht je als huurder graag glasvezel willen, staan de woningcorporaties daar positief in. 

 

De andere dorpen van de Waadhoeke

Delta netwerken start met Franeker, Herbaijum, Dongjum en Schalsum om te kijken of er genoeg draagvlak voor het aanleggen van glasvezel. Het is voor het bedrijf een grote investering die niet binnen een jaar is terugverdiend, vandaar dat ze een bepaald percentage willen bereiken voor enige zekerheid. Na deze campagne start later in de zomer een campagne voor de rest van de dorpen binnen de Waadhoeke. 

 

Zorgen over graafwerkzaamheden en eigen tuin en nadelen

Waar mensen tegenop zien zijn de graafwerkzaamheden en hoe hun tuin/oprit eruit zal zien na aanleg. Hier heb ik meerdere vragen over gekregen en tijdens ons gesprek besproken. In Workum zijn bepaalde delen net afgerond Bert Veenstra is daar op pad gegaan om foto’s te maken en een video met commentaar. De werkzaamheden zijn van korte duur, meestal één dag, mocht je een dag naar het werk zijn heb je kans dat je er niks van mee krijgt. Daarnaast worden kabels vaak geschoten onder de grond/ tuin door. Het enige ‘nadeel’ is wellicht dat je niet direct van het abonnement gebruik kan maken. Het aanleggen kost nou eenmaal tijd, er komt veel bij kijken. 

Op deze foto’s zijn de werkzaamheden net afgerond. De groene uitstekende kabeltjes zijn de glasvezelkabels. klik op de afbeelding om te vergroten.

Keuze van abonnementen in de toekomst

De ervaring leert dat er een jaar na de aanleg van de glasvezelkabels en het starten van het abonnement wat je uit hebt uitgekozen, er meerdere aanbieders zich hebben aangesloten op het Delta netwerk. Na dat jaar is er gemiddeld keuze uit 14 aanbieders via je glasvezelkabel. Zo kun je na een jaar kiezen of je blijft bij je huidige aanbieder (bijvoorbeeld Delta of Caiway) of dat je overstapt naar één van de nieuwere aangesloten aanbieders. 

 

Meer informatie

Zijn er nog vragen of wil je hulp of advies bij je keuze ga dan langs in de winkel.

  • DELTA Netwerk informatiepunt Dijkstraat 9 in Franeker of 06 18865706 voor de adviseur.  Openingstijden zijn van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Fysieke informatie avond op 9 juni om 19.30 uur in Restaurant Bloemketerp aan de Burg. J. Dijkstraweg 3 in Franeker.
  • Voor informatie of aanmelden via de website klik hier

 

 

 

 

 

 

error: Bericht Beveiligd!