Harvest Friezinn 19-8-2021 | Fotograaf Piet Douma

Verkiezing Fries woord van het jaar 2023 op 25 januari in Westhoek

Aanstaande donderdag 25 januari wordt het Friese woord van het jaar gekozen tijdens een aanschuifdiner van Waddenherberg The Friezinn. Aanwezigen gaan met Leeuwarder Courantjournalisten Maria Del Grosso en Asing Walthaus door de opbrengst van 2023 van hun regelmatige zoektocht naar Friese taalvondsten voor het ‘Nij Frysk Wurdboek’

Alternatieven voor de vaak gebruikte leenwoorden

Een voorbeeld van een veel gebruikt en inmiddels ingeburgerd woord is blingbling. Samen met lezers werd hier het (nieuwe) Friese woord praalmetaal voor bedacht. Del Grosso en Walthaus: “Der moatte bettere & moaiere & Fryske wurden te betinken weze foar lienwurden as ‘skyline’ en ‘diploma’” Hun oproep voor het verzinnen van nieuwe Friese woorden leidt ieder jaar tot een respectabele lijst. Samen met de taalkunstenaars en andere geïnteresseerden gaan ze komende donderdag opzoek naar de beste van het afgelopen jaar.

Eensgezinnd – aanschuiven op donderdag

Eén keer per maand schuiven we samen bij elkaar aan. Laagdrempelig eten met oude en nieuwe vrienden. We zoeken altijd een lokale held of helden erbij. Aanwezigen schuiven aan in The Friezinn aan lange tafels klaar. Er wordt gekozen voor lokale producten. Daarmee gaat de keuken aan de slag. Onze leerlingen werken aan het menu: zo kunnen zijn het mooie vak van kok leren! Geïnteresseerden zijn welkom op deze avond!

Aanmelden kan via de website van The Friezinn: www.thefriezinn.nl/eensgezinnd

De kosten zijn € 19,50 per persoon

error: Bericht Beveiligd!